Hodowla gęsi i kaczek w Polsce
Dawniej i dziś

Gęś w formie dzikiej była i jest spotykana w różnych zakątkach świata. Uważa się, że gęś została udomowiona ok 3-4 tys. lat temu, prawdopodobnie na terenie dzisiejszego Egiptu, skąd rozprzestrzeniła się na tereny Afryki, Azji oraz Europy. Jej hodowlę na większą skalę rozwijano już w starożytnym Rzymie.

Wzmianki o hodowli gęsi i kaczek na terenie obecnej Polski pojawiają się już w pismach średniowiecznych. W XIX wieku w Warszawie działała giełda na której sprzedawano gęsi, a od roku 1900 we Lwowie organizowano wystawę drobiu, na której prezentowano i oferowano m.in. liczne gatunki gęsi i kaczek. Na polskiej wsi popularnością cieszył się chów przyzagrodowy prowadzony zarówno na własne potrzeby jak i na sprzedaż. Jesienią każdego roku można było napotkać handlarzy przepędzających „podkute” gęsi na sprzedaż do Niemiec, a przygotowanie do dalekich wędrówek polegało na przeprowadzeniu gęsi przez smołę oraz drobny piasek tak by powstała utwardzona podeszwa.

Okres powojenny to czas odbudowy pogłowia drobiu w Polsce. Hodowla gęsi, przeznaczonej w dużej mierze na eksport do Niemiec, prowadzona była w niezliczonych małych gospodarstwach wiejskich i   opierała się na licznych odmianach regionalnych gęsi. Z czasem zaczęły powstawać przemysłowe ubojnie gęsi i kaczek, które nawiązywały stałe relacje z indywidualnymi hodowcami. W celu ustandaryzowania jakości mięsa oraz technologii chowu w 1962 z Danii sprowadzono do Polski gęś białą włoską. Stałą się ona bazą do wieloletniej pracy badawczej i hodowlanej prowadzonej przez państwowy Instytut Zootechniczny w Kołudzie Wielkiej, co doprowadziło do powstania gęsi Białej Kołudzkiej i zarejestrowania jej jako odrębnej rodzimej rasy gęsi. Dziś gęś Biała Kołudzka stanowi około 98% pogłowia gęsi hodowanych na mięso w Polsce. Jej genotyp gwarantuje doskonałej jakości mięso i śnieżno-białe pierze.

Obecnie Polska szczyci się wysoce zorganizowanym i zintegrowanym systemem produkcji mięsa gęsiego i kaczego. Ubojnie koordynują zaopatrzenie w pisklęta reprodukcyjne rozwijają własne zakłady wylęgu piskląt na tucz, które następnie trafiają na prowadzone od wielu pokoleń rodzinne fermy hodowlane, zwane również fermami kontraktowymi. Dla kompletnego obrazu nie możemy pominąć kluczowego aspektu jakim jest ukształtowanie geograficzne oraz klimat. Polska to kraj w przeważającej części równinny, posiadający liczne cieki i zbiorniki wodne, obfitujący w zielone pastwiska wykorzystywane m.in.  jako wolne wybiegi dla gęsi i kaczek. Polskie rolnictwo rozwija się m.in. dzięki licznym terenom zielonym, nie objętym uprzemysłowieniem i nie narażonym na zanieczyszczenie powietrza, gleby czy wody. Zmienny klimat w Polsce charakteryzuje się mroźną pogodą w zimie i upalnym latem, a to jest jeden z głównych czynników, który doprowadził do wykształcenia dorodnej okrywy pierzowej zapewniającej ptactwu wodnemu ochronę przed ekstremalnymi temperaturami.

Wieloletnia tradycje hodowlane, optymalne uwarunkowania naturalne oraz doskonała organizacja branży powodują, że Polska jest źródłem surowca pierzarskiego gęsiego i kaczego najwyższej klasy światowej.

Potrzebujesz dodatkowych informacji?

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

    Administratorem danych osobowych przetwarzanych w formularzu jest Federacja Eksporterów Polskiego Puchu i Pierza z siedzibą przy ul. Poznańskiej 72a, 62-510 Konin. W sprawach związanych z ochroną Państwa danych osobowych można kontaktować się również wysyłając e-mail na adres: biuro@fepp.pl. Dane osobowe przetwarzane są w celu obsługi zapytania przesłanego przez udostępniony formularz na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Każdy ma prawo żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia (w uzasadnionych przypadkach), ograniczenia przetwarzania oraz zgłoszenia sprzeciwu wobec przetwarzania, jak również prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.